Nieuws!
Bosch
Bosch

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van Stichting KunstCollectief Barnveld bomvol

Barnevelds Kunstnieuws!

 

NIEUWS! ..activiteiten en exposities

Stichting Kunst Collectief Barneveld

info@kunstcollectiefbarneveld.nl

BON TON

kleine woordspelingen door Ton van Dieën

Maak gedurende het nieuwe jaar

dagelijks een wensgedachte waar

en droom de nachten wondermooi

in weerwil van de klerezooi

der wereld, onverbeterbaar.

 

 

Bonton

 

 

 

 

 

Museum Nairac

 

Als bij toverslag

verrees

in de oersaaie

oude brouwerij

vanuit de oeroude

rauwe brei

de veelkleurige

vèrveling.

 

Bonton

 

 

 

 

 

Tand des tijds

 

Trots standhoudend

in de kaken

van de bejaarde

gebaarde, ja

oudste man

van 't huis:

een palindroom.....

de ,,nestorrotsen".

 

Bonton

 

 

 

 

Omgaan met lucifer

 

Het idee komt

als een duveltje uit een doosje.

Pak 'm beet bij de kop,

doop zijn staart

in de oost Indische inkt.

Maak hiermee een tekening

op enigszins zuigend papier.

Teken geen boodschap,

geen onderwerp, geen afbeelding,

geen abstractie

maar alleen een mooie tekening.

Stop lucifer niet terug in het doosje,

maar blijf hem in de gaten houden.

 

 

 

Beginzin

 

Als

schrijlings

een geveltouristje

op mijn neus

doodgemoedereerd

een klimnagel

in mijn voorhoofd

begint te rammen

word ik ijlings

fronsend wakker

om hem te pletten

in een denkrimpel

 

Kwasterweer

 

Het was het soort weer wat zich leent om in de tuin te staan schilderen.

 

Ik had de ezel buiten gezet en was op geheel eigen wijze bezig mijn kwastenkunst te beoefenen en uit te proberen toen mijn vrouw riep dat zij boodschappen ging doen en met mijn instemmend gewuif vertrok was ik tenministe een half uur beleving van vorm en kleur, lijn en verf verder toen zij weer riep:

Ik waster weer!

CULTUURMAKERS IN BARNEVELD MAKEN SAMEN EEN VUIST!

 

'Neem cultuur in Barneveld serieuzer'

07-03-2018, 13:50 | Van de redactie Barneveldse Krant

 

BARNEVELD Cultuur binnen de Barneveldse politiek is nog altijd een ondergesneeuwd kindje. Tijd voor veel meer structurele aandacht en ruimte, vinden de vijf grote 'cultuurmakers' van Barneveld. ,,We willen nu één vuist maken, zodat cultuur een prominentere plek krijgt in onze gemeente.''

Wouter van Dijk

Die gezamenlijke boodschap brengen vertegenwoordigers van het Schaffelaartheater, de muziekschool, de bibliotheek, Museum Nairac en het Kunstcollectief vandaag, met de lancering van het keurmerk 'Cultuurmakers Barneveld'. Dat signaal is, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, nodig, vindt het vijftal. ,,Want als je de verkiezingsprogramma's erbij pakt, lees je maar weinig over een lokale cultuurvisie"... lees verder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van links naar rechts Ferdi Schukking, Margot Welle, Miranda van Ooijen, Julia Borsboom en Ronald de Wilde. foto: Pauw Media

CULTUURSTEMPEL!

 

Sport verbroedert, cultuur verbindt.

De komende jaren willen wij als

cultuurmakers het voor elkaar krijgen dat er

in Barneveld een professioneel lokaal

cultureel podium ontstaat,

gráág in samenwerking met de gemeente.

 

Cultuur raakt ons allemaal en draagt bij aan

een aantrekkelijk leefklimaat om er te

werken, wonen en recreëren.

Cultuur helpt -jonge- mensen tevens zich

te ontwikkelen en om de diversiteit binnen onze mooie gemeente te verbinden. In die context zien wij als vertegenwoordiger van beeldend kunstenaars ook onze opdracht.

 

Samen met de Bibliotheek, de Muziekschool, Museum Nairac en het Schaffelaartheater streven wij meer structurele aandacht en ruimte voor kunst en cultuur in de gemeente Barneveld. Gezamenlijk hebben wij veel kennis, kunde en expertise in huis op uiteenlopende culturele vlakken waar ambtenaren te weinig de vruchten van plukken!

Om de tussen ons al jarenlang bestaande onderlinge samenwerking beter zichtbaar te maken gaan wij onze gezamenlijke initiatieven van het stempel Cultuurmakers Barneveld voorzien.

Wij kijken uit naar versterking van onze samenwerking en het gezamenlijk nieuw leven inblazen van de gemeentelijke visie op cultuur.

 

Lees meer >>

NIEUWE EXPOSITIE IN HET THEATER!

 

Op zaterdag 17 februari werd er weer een nieuwe kunstexpositie geopend in het Schaffelaartheater. De expositie is dit keer samengesteld door slechts één kunstenaar en dat is bijzonder voor de kunstexposities zoals we die in het Schaffelaartheater kennen.

 

Lees meer >>

KUNST COLLECTIEF BARNEVELD BESTAAT 10 JAAR!

 

Benieuwd hoe we dat gaan vieren?

>>> Lees meer

NIEUWSBERICHTEN

BARNEVELD is 2e KUNST-STAD VAN 2018!

NIEUWE KUNSTESTAFETTE op het TORENPLEIN

NIEUWSBERICHTEN

EXPOSITIE 'THE SHOW MUST GO ON' OPENING

IN SCHAFFELAARTHEATER

>> LEES MEER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUWSBERICHTEN

KIJKEN IN DE KUNSTKEET

NIEUWSBERICHTEN

BARNEVELDSE KUNSTENAARS AAN DE SLAG IN EEN BOUWKEET

KUNSTKEET

 

In de gemeente Barneveld heeft een groep kunstenaars de koppen bij elkaar gestoken om een artistieke activiteit uit te voeren tijdens de Nationale Kunstweek van 5 t/m 13 november a.s.. De groep gaat deze activiteit als kunstestafette vormgeven in een mobiel atelier (Kunstkeet) op het Torenplein in het centrum van Barneveld. Thema is VRIJHEID,deelnemers mogen dit naar eigen inzicht invullen. Voorbijgangers kunnen via de ramen in de keet kijken (eventueel een open deur) maar mogelijk word ook buiten de keet gewerkt.

 

De bedoeling is dat de keet continu in gebruik blijft doordat dat kunstenaars elkaar opvolgen in etappes van 3 uur. Iedere kunstenaar neemt één of meerdere etappes voor zijn rekening. De keet moet aan het einde van de week weer schoon en heel worden opgeleverd.

 

BARNEVELD Een gemeentelijke bouwkeet aan de voet van de kerktoren van de Oude Kerk vormt begin november het cultureel hart in Barneveld. Tijdens de Nationale Kunstweek, die zaterdag 5 november van start gaat, zetten Barneveldse kunstenaars dit voertuig in als mobiel atelier. Onder toeziend oog van passanten én Jan van Schaffelaar worden hier straks live allerlei kunstwerken gemaakt.

 

 

Wouter van Dijk

 

Dat zegt Ester van Leuveren namens de kunstenaars die in dit atelier aan de slag gaan. ,,Er hebben zich inmiddels negen lokale kunstenaars gemeld die enthousiast zijn en zich hebben opgegeven voor deze kunstestafette. Onder hen onder zijn onder anderen Julia Borsboom, Ton van Dieën en Arkadi Natanov. Ze hebben er zin in, maar vinden het ook wel een beetje spannend, heb ik gehoord. Maar dat is ook een goede combinatie.''

 

Niet alleen is de Kunstkeet een primeur voor Barneveld, ook doen lokale kunstenaars met deze stunt voor het eerst mee aan de landelijke Kunstweek. Elk jaar zijn er tijdens deze week op tal van plaatsen kunstactiviteiten. Van Leuveren: ,,We werden door de gemeente Barneveld benaderd met de vraag of we ook iets wilden doen. Zo kwam dit plan tot stand. De gemeente stelt de keet ter beschikking, onder de voorwaarde dat we 'm na de kunstweek weer schoon afleveren.''

 

KUNSTESTAFETTE De bedoeling is dat in de keet een soort kunstestafette ontstaat. Elke dag, van 9.00 tot 18.00 uur, zal er continu gewerkt worden. ,,Elke kunstenaar werkt drie uur achter elkaar aan een kunstproductie in de keet en wordt vervolgens direct opgevolgd door een andere kunstenaar'', legt Van Leuveren uit. ,,Iedere kunstenaar neemt één of meerdere etappes van drie uur voor zijn of haar rekening. We hangen een compleet tijdsschema aan de keet, zodat bezoekers weten welke kunstenaar wanneer aan de beurt is.'' Eén of twee keer tijdens de week zal de keet ook 's avonds, van 18.00 tot 21.00 uur bezet zijn, waarschijnlijk in ieder geval op de vrijdagavond.

 

Alle deelnemende kunstenaars gaan in de keet aan de slag met het thema 'vrijheid', maar ieder kan dat naar eigen inzicht invullen. ,,Sowieso hebben we een breed pallet aan kunstenaars, dus de kunstvormen zullen heel divers zijn. Als het weer gunstig is, kunnen kunstenaars er ook voor kiezen om buiten de keet aan de slag te gaan. En als ze willen, kunnen ze er ook voorbijgangers vragen actief deel te nemen. Die vrijheid hebben ze, elke kunstenaar kan zelf bepalen wat hij of zij wil doen.'' Sowieso kunnen passanten door de raampjes of eventueel de openstaande deur naar binnen kijken tijdens het werk van de kunstenaar. ,,Want het is natuurlijk de bedoeling dat we hiermee als kunstenaars naar buiten treden en laten zien hoe een kunstwerk tot stand kan komen.''

 

De nationale kunstweek start op zaterdag 5 november, maar de aftrap voor de Barneveldse Kunstkeet vindt vrijdagavond 4 november al plaats. Die avond zal de Kunstkeet om 19.00 uur officieel geopend worden door wethouder Didi Dorrestijn. Zaterdag 12 november om 16.00 's middags volgt de finish. Van Leuveren: ,,Wellicht is het een mooi idee om voortaan elk jaar tijdens de Nationale Kunstweek iets lokaals te doen. Of dat volgend jaar weer met een Kunstkeet is, moeten we nog even bezien.''

NIEUWSBERICHTEN

BARNEVELDSE KUNSTENAARS AAN DE SLAG IN EEN BOUWKEET

NIEUWSBERICHTEN

KUNSTKEET IN BARNEVELD TIJDENS NATIONALE KUNSTWEEK

Tijdens de Nationale Kunstweek staat op het Torenplein in Barneveld Centrum een KUNSTKEET! In de gemeente Barneveld heeft groep kunstenaars de koppen bij elkaar gestoken om een artistieke activiteit uit te voeren tijdens de Nationale Kunstweek van 5 t/m 13 november a.s. De groep gaat deze activiteit als kunstestafette vormgeven in een mobiel atelier (Kunstkeet) op het Torenplein in het centrum van Barneveld. Thema is VRIJHEID,deelnemers mogen dit naar eigen inzicht invullen. Voorbijgangers kunnen via de ramen in de keet kijken (eventueel een open deur) maar mogelijk word ook buiten de keet gewerkt. De bedoeling is dat de keet continu in gebruik blijft doordat dat kunstenaars elkaar opvolgen in etappes van 3 uur. Iedere kunstenaar neemt één of meerdere etappes voor zijn rekening. De keet moet aan het einde van de week weer schoon en heel worden opgeleverd.

OPENING

EXPOSITIE TON VAN DIEËN IN HET SCHAFFELAARTHEATER

Goede opkomst bij de opening van de expositie van Ton van Dieën afgelopen zaterdagmiddag 15 oktober. De opening werd gedaan een mooie toespraak van Didi Dorrestijn en prachtige muziek van Petra Luteijn.

NIEUWSBERICHT

NATIONALE KUNSTWEEK 5 t/m 13 NOVEMBER

Tijdens de Nationale Kunstweek zijn in Barneveld ook diverse activiteiten op het gebied van beeldende kunst te zien en te doen: een aantal kunstenaars neemt deel aan het LANDELIJK ATELIERWEEKEND op 5 en 6 november.

 

Bent u als bezoeker benieuwd naar wat er in de gemeente Barneveld zoal aan kunst wordt gemaakt en hoe dan? Kijk op de website van DE KUNSTWEEK, op de rode stippen staan de adressen van de deelnemers vermeld!

 

Ben je beeldend kunstenaar en wil je deelnemen aan het NATIONALE ATELIER WEEKEND, geef je dan op!

11 juli 2016

KUNSTROUTE 2016 GAAT NIET DOOR

Na alweer jaarlijkse acht edities lang zal de kunstroute in de Gemeente Barneveld in 2016 niet doorgaan. De kunstroute werd ieder jaar georganiseerd door Stichting KunstCollectief Barneveld. Het bestuur concludeert dat de huidige kunstroute helaas niet (meer) voldoet aan de verwachtingen zowel de stichting, de kunstenaars als de bezoekers. Bijgevolg is het noodzakelijk dat de organisatie zich met vernieuwd enthousiasme zal inzetten voor een nieuw kunst evenement dat zal plaatsvinden medio 2017.

 

Vanaf 2007 genoten bezoekers uit de gemeente, maar ook vanuit de wijde regio van de mogelijkheid om ieder jaar van zo’n 20 tot 30 open ateliers te bezoeken. De kunstroute droeg de eervolle doelstelling om kunstenaars, van amateur tot professional, een podium te bieden. De laatste edities hadden deelnemers te kampen met tegenvallende bezoekersaantallen door concurrentie met de vele evenementen in de gemeente. Daarbij betreurden de bezoekers de grote reisafstand tussen de ateliers.

 

Naast de kunstroute organiseert de Stichting half-jaarlijkse exposities in (samenwerking met) het Schaffelaartheater, en denken we actief mee op gemeentelijk niveau over het belang en de plaats van kunst in onze gemeente. Ook werkt de stichting aan een nieuw kunst-concept te lanceren medio 2017 om kunstenaars een volwassen podium te bieden. We streven daarbij naar kwaliteit in organisatie én in kunst met als doelstelling om zowel kunstenaars als bezoekers te laten genieten!

 

www.kunstcollectiefbarneveld.nl

 

 

Bosch
Teuni van den Berg
Bosch
Hanny van Ee
Bosch